Toukon Ryu Jiu Jitsu; Het einde van een apart jaar

By Redactie Examens No Comments on Toukon Ryu Jiu Jitsu; Het einde van een apart jaar

Ja we naderen heel snel de kerst. Deels met vallen en opstaan (niet alleen vanwege het weer, vallen hoort bij jiu jitsu). In het begin van het jaar hadden we nog last van de Corona beperkingen, nu dan weer even vanwege een korte vries periode. Maar de fanatiekelingen van Toukon gaan gewoon door met trainen. Vorige maand nog dan-examens in Made, gisteren (16 december 2022) kyu examens voor jong en minder jong in de dojo. Iedere keer weer een afsluiting van een periode. Trainen voor een examen is toch net iets aparter dan “gewoon” technieken trainen omdat het zo leuk is…

Gisteren was eerst de jeugd aan de beurt. Na een jaar zonder examens werd het tijd dat er gekeken werd naar wat er was blijven hangen bij de kinderen. Het toetsingsmoment is toch minstens zo spannend voor de lesgevers, want wat is blijven hangen en wat heeft nog aandacht nodig in het komend seizoen….

Gelukkig zag het er allemaal heel strak en goed uit. De jeugd is minder vergeetachtig dan dat ze soms op de training laten blijken hihi.

jeugd2

Alle geslaagden met hun verdiende diploma

jeugd1

Slotstuk van het examen is plankjes doorslaan

Hierna waren de senioren aan de beurt. Ook zij doen examen “als ze er aan toe zijn”, want wij hebben geen regelmaat van elk half jaar een bandje halen… Jiu jitsu kent heel veel technieken en die moet je onder de knie krijgen door ze veel te doen…

De trotse geslaagden en de examinatoren… blij dat ze hun nieuwe band om mochten doen...

De trotse geslaagden en de examinatoren… blij dat ze hun nieuwe band om mochten doen…

Kevin die ruim 15 jaar bij Wil traint heeft een bijzondere promotie mogen ontvangen; Eindelijk zijn zwarte band!

Kevin die ruim 15 jaar bij Wil traint heeft een bijzondere promotie mogen ontvangen; Eindelijk zijn zwarte band!

 

 

 

 

 

 

 

Als we na de bewogen jaren van Covid beperkingen, het buiten trainen enzovoorts terug kijken mogen we trots zijn dat er nog zoveel leden zijn gebleven. Helaas is ons ook het afgelopen jaar Mathieu ontvallen, geheel onverwachts… Ook hebben sommigen moeten stoppen vanwege werk of studie. Gelukkig zijn er wel weer nieuwe bijgekomen. Ook bij de jeugd, want er worden leden doorgeschoven naar de “volwassenen”, simpelweg omdat kinderen niet klein blijven… En dan is het fijn als de groep overblijvende jeugd weer groter wordt. En jiu jitsu is een goede sport die, net als judo, zeer opvoedkundig is en super sociaal. Je werkt met anderen die je vast hebt. Omdat je zelf ervaart hoe pijnlijk een techniek kan zijn laat je het wel uit je hoofd om het “te hard” te doen bij de ander.. En zeg nu zelf, wat is er mooier dan samen trainen?

 

Wat is de sterke en mooie kant van jiu jitsu?

Jiu jitsu kan getraind worden als bewegingsvaardigheid sport, maar ook als zelfverdediging. Er zijn heel veel bewegingen (valbreken, ontwijkingen, draaiingen enzovoorts) die goed zijn om het lichaam soepel te houden en de coördinatie van het lichaam helpen te ontwikkelen. Hiermee krijg je niet alleen controle over jezelf, maar ook over jouw trainingsmaatje. Ook van het trappen en stoten wordt je lichaam sterk en toch soepel. Maar je kunt met eenvoudige handelingen jezelf in veiligheid brengen als je wordt lastig gevallen of zelfs wordt aangevallen. Het voordeel van veel trainen is dat je zelfbewuster wordt en daardoor ook zelfverzekerder. Omdat een zelfverzekerde houding de kans op lastig gevallen worden heel erg verkleind heeft het trainen dus ook een preventieve, dus voorkomende werking.

Jiu jitsu kent naast alle worpen, klemmen, houdgrepen en verwurgingen nog vele andere technieken, die wij vooral staande uitvoeren met veel controle of uitschakel mogelijkheden op de grond die het judo niet heeft. Doordat er zoveel mogelijk is, is de weg naar een volgende band ook wat langer dan bij judo.

Buiten dit alles om is jiu jitsu, net zoals alle andere Japanse “vechtsporten”, een opvoedkundige sport. Waar je bij kickboksen en dergelijke alleen gericht bent op het slopen van een ander, zijn de Japanse sporten gericht op samenwerking en beheersing met en van de ander. Dit is veel beter voor de ontwikkeling van het lichaam en brein dan maar leren agressief te slaan en schoppen zonder te beseffen wat het doet met jezelf en een ander. We hoeven hier geen wetenschappelijk verhaal van te maken, de krant staat vol met wat er is gebeurd op straat (zoals op vakantie eilanden uitgelokte vechtpartijen met de dood tot gevolg, of de vele steekpartijen op scholen).

Maar goed, we naderen nu de kerst periode en gelukkig is het dan feest voor iedereen. En ook een welverdiende vakantie. Even uitrusten en dan weer lekker trainen.

Ik hoop dat er in het nieuwe jaar meer mensen komen om de fijne sfeer te beleven bij het jiu jitsu en te ervaren dat samen sporten heel veel energie geeft (ook al is de les op zijn tijd best vermoeiend…). Daarnaast is het ontwikkelen van een goed lichaam ook een aanzet tot het ontwikkelen van een gezond stel hersens. En bij jiu jitsu (en ook judo) is het een leven lang leren. Judo is overigens ontstaan uit het jiu jitsu. Omdat jiu jitsu als krijgskunst niet geschikt was voor wedstrijden is door Jigoro Kano judo ontwikkeld, waar je op een veilige manier kunt zien wie de beste, slimste, sterkste van het moment is.

Jiu jitsu kent tegenwoordig ook wedstrijdvormen die een mix van judo en karate zijn, of puur in kata vorm bepalen welk team het beste presteert..

Nieuwsgierig of enthousiast geworden, kom dan op maandagavond of donderdagavond eens mee trainen. De jeugd is welkom op vrijdagavond.

Ik wens allen namens alle trainers alvast een fijne kerst en gezond en gelukkig en vooral sportief 2023!

Cees

  • Share: